D-Star παρουσίαση


Πότε δημιουργήθηκε

Προήλθε από τους Ιάπωνες Ραδιοερασιτέχνες, σαν ένα σύστημα ραδιοερασιτεχνικής ψηφιακής επικοινωνίας φωνής και δεδομένων, αλλά και ένα δίκτυο αναμεταδοτών φωνής και δεδομένων, διασυνδεδεμένων μεταξύ τους σε ένα δίκτυο, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας των ραδιοερασιτεχνών στα V-Uhf και Shf.

Οι συντελεστές του είναι το School of Information Science and Technology, Chukyo Univ και η JARL με την οικονομική βοήθεια του Ministry of Internal Affairs and Communications.

Το D-STAR περιλαμβάνει ανοικτό πρωτόκολλο* ψηφιακής ασύρματης επικοινωνίας, που πρωτο-δημοσιεύθηκε το 2001, αλλά η πρώτη σοβαρή παρουσίαση φαίνεται να έγινε στην Ιαπωνία το τέλος του 2003. Η εταιρεία Icom είναι η πρώτη που κατασκεύασε έτοιμες συσκευές καθώς και συσκευές που υλοποιούν τον κορμό του δικτύου. Η εταιρεία Kenwood έχει επίσης εμπλακεί και έχει κυκλοφορήσει μία συσκευή.
Περιγραφή

Το D-STAR αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει ένα δίκτυο - σύστημα καθώς και συγκεκριμένες συσκευές. Υλοποιείται με την ύπαρξη ψηφιακών επαναληπτών φωνής - δεδομένων με εκπληκτικές δυνατότητες στα V-U-Shf αλλά και δυνατότητες υψηλής ταχύτητας στα Shf**. Διασύνδεση των επαναληπτών με ταχύτατες συνδέσεις 10Mbits στα 10 GHz. Από πλευράς χρηστών υπάρχουν πάλι έτοιμες συσκευές, που δίνουν πρόσβαση στο δίκτυο με ταχύτητες 4.8 kbps στα V-U-Shf, σε ένα εύρος μόλις 6,25 KHz !!! (το μισό από το 12,5 KHz που πρόσφατα αποκτήσαμε).

Το εντυπωσιακό στη τεχνολογία αυτή είναι ότι για τη ψηφιοποίηση της φωνής, το D-STAR χρησιμοποιεί μόνο τα 3,6 Kbps (AMBE Codec) ενώ έχει και άλλα 1,2 Kbps για ψηφιακά δεδομένα χαμηλής ταχύτητας, (SMS, Email, GPS) και όλα αυτά όπως είπαμε σε ελάχιστο Bandwidth 6,25 KHz.. Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπάρχουν έτοιμες συσκευές της Icom για τα V-Uhf που εκμεταλλεύονται αυτό το σύστημα και που έχουν τη δυνατότητα και για χρήση κανονικού FM, στα υπάρχοντα ήδη αναλογικά κανάλια Simplex και Repeater.

Για τα Shf τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, εκτός από τη δυνατότητα αυτή (δηλαδή ψηφιακή φωνή και δεδομένα χαμηλής ταχύτητας), μπορούν οι σταθμοί να επικοινωνούν με τους επαναλήπτες κατευθείαν σε ταχύτητα 128 kbps, με πρωτόκολλα το Ethernet και το TCP/IP. Επιτρέποντας όλες τις εφαρμογές του Internet, όπως Web Browsing, Email, FileTranfer κ.α., να δουλεύουν απευθείας από τον υπολογιστή με σύνδεση ETH..

Δίκτυο

Από πλευράς επαναληπτών τώρα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης γειτονικών επαναληπτών με Ethernet αλλά και μακρινών με Internet ή με ραδιοερασιτεχνικές μικροκυματικές ζεύξεις, αλλά υπάρχει και επιπλέον η δυνατότητα σύνδεσης με το Internet μέσω ενός Gateway που εξασφαλίζει τη ραδιοερασιτεχνική του χρήση. Αυτό σημαίνει ότι οι διάφοροι επαναλήπτες που θα μπουν, μπορούν να διασυνδέονται με πολλούς τρόπους μεταξύ τους και ότι το δίκτυο μπορεί να επεκτείνεται επ'άπειρον σε πολλές περιοχές. Ο κάθε χρήστης τώρα μπορεί να συνδέεται στον επαναλήπτη μιας περιοχής και να μιλάει ή να ανταλλάσσει δεδομένα με χρήστες ή εφαρμογές σε άλλες συχνότητες του ίδιου επαναλήπτη, ή σε επαναλήπτες σε άλλες περιοχές, αλλά να παίρνει και κάποιες πληροφορίες από το Internet. Από ότι καταλαβαίνετε η χρήση μπορεί να γίνει κυρίως από φορητούς ή κινητούς σταθμούς, που είναι και το ζητούμενο, αφού ένας σταθερός ραδιοερασιτεχνικός σταθμός είναι πιθανόν να έχει στο shack του συνδέσεις προς το Internet πολύ μεγαλύτερης ταχύτητας (ADSL, WiFi, Echolink etc). Οι δυνατότητες διασύνδεσης με ραδιοερασιτεχνικές εφαρμογές στο Internet είναι ανεξάντλητες (DX-Cluster, APRS - DPRS, Echolink, Winlink, RigControl, Ham Software κλπ).

Από αυτή τη συνοπτική εισαγωγή είναι προφανές ότι το D-STAR μπορεί τελικά να αντικαταστήσει όλες τις δυνατότητες τοπικής και υπερ-τοπικής επικοινωνίας FM που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή στα V-U-Shf. Καθώς και όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες PacketRadio, APRS, DX-Cluster, BBS. Η δυνατότητα επιπλέον για γρήγορη ψηφιακή επικοινωνία στα Shf, κάνει τις ραδιοερασιτεχνικές απαιτητικές εφαρμογές παιχνίδι.


* Υπάρχει μία εξαίρεση: Το σύστημα ψηφιοποίησης της φωνής που χρησιμοποιείται δεν είναι ανοικτό πρωτόκολλο δες στη σελίδα τεχνολογία σχετικά.

** Στη διεθνή βιβλιογραφία και τηλεπικοινωνιακή πρακτική τα SHF αρχίζουν από τους 3 GHz, στη ραδιοερασιτεχνική ορολογία οι συχνότητες πάνω από τον 1 GHz θεωρούνται SHF και θα ακολουθήσουμε αυτή τη πρακτική σε αυτή τη σελίδα.

Popular posts from this blog

Delta Loop Antenna 10m-11m + Balun 4:1

DVRPTR v1 - Repeater Interface Cable Schematic