Review για την Random Wire Antenna+Unun 9:1

Τοποθετημένη στο μπαλκόνι μου


Μετά λοιπόν από την κατασκευή ακολουθούν και τα αποτελέσματα της χρήσης της κεραίας. Μπορεί να συντονίζει και να φαίνεται σαν μια κεραία χωρίς στάσιμα αλλά τελικά δουλεύει?εκπέμπει? Η απάντηση είναι καταφατική. Η κεραία δουλεύει πραγματικά και όχι μόνο αυτό αλλά συγκριτικά με ένα δίπολο Diamond 8010 που είχα πριν είναι καλύτερη!
Στην δικία μου περίπτωση έχω χρησιμοποιήσει το μικρότερο δυνατό εκπεμπόμενο στοιχείο που είναι συνολικού μήκους 7.30μ. Η εγκατάσταση έχει γίνει στο μπαλκόνι μου και δεν είναι ιδανική. Παρ'όλα αυτά η κεραία συντονίζει από μόνη της στα 6μ, 10μ, 12μ, 17μ, 30μ και στα 40 μέτρα. Σε αυτές τις μπάντες μετρώ στάσιμα από 1.2 μέχρι 2.5 που είναι ικανά να έρθουν με το εσωτερικό tuner του μηχανήματος στα 1:1 με μεγάλη ευκολία. Στις υπόλοιπες μπάντες τώρα παρατηρούνται στάσιμα από 4 έως και 5.5, άρα εδώ χρειαζόμαστε εξωτερικό tuner. Αυτές οι μπάντες είναι οι εξής 160μ, 80, 20μ και 15μ.
Γενικώς η κεραία έχει πάρα πολυ καλή απόδοση και μάλιστα την ημέρα που την τοποθέτησα έκανα ΗΠΑ σε SSB στα 15μ!!!Πάντα με 100w. Πραγματικά εκεί άρχισα να μην το πιστεύω πόσο καλά πήγαινε η όλη ιστορία. Και σκεφτείτε ότι στα 15μ δεν συντονίζει από μόνη της! Από τότε δουλέυω συνέχεια μακρινά διακριτικά εκτός Ευρώπης με την μέγιστη απόσταση QSO στα 11.750 km!!! Δηλαδή καλύτερα δεν γίνεται!!!
Τώρα θα ήθελα να διατυπώσω μερικές συμβουλές για την εγκατάσταση της κεραίας και πώς θα την κάνετε να δουλεύει καλύτερα ακόμα. Προφανώς σε περίπτωση που έχετε παραπάνω χώρο μην αρκεστείτε στα 7,30μ εκπεμπόμενου στοιχείου αλλά παραπάνω. Στο προηγούμενο post μου μπορείτε να βρείτε τον σχετικό πίνακα με τα μήκη σε link. Χρησιμοποιείστε κάθοδο πάνω από 12 μέτρα και κατα προτίμηση 20 με 25 μέτρα. Τύπος καλωδίου τουλάχιστο RG213. Δεν έχει να κάνει με τις απώλειες, καμία σχέση, αλλά γιατί η κάθοδος σε συνδιασμό με την γείωση λειτουργεί σαν αντίβαρο(counterpoise). Εγώ έχω χρησιμοποιήσει RG58U ,12 μέτρα και γι'αυτό έχω προβλήματα συντονισμού σε κάποιες μπάντες συν του ότι δεν έχω και καλή γείωση! Έρχομαι λοιπόν και λέω ότι θέλετε και καλή γείωση και κατά προτήμηση RF γείωση. Δεν σημαίνει ότι μια καλή γείωση για ρεύμα κάνει και καλή RF γείωση!!!(διαβάστε στο google για counterpoise). Για καλώδιο στοιχείου χρησιμοποιήσα απλό ηλεκτρολογικό καλώδιο όχι πολύ λεπτής διατομής, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και ειδικά καλώδια για δίπολα που πουλάνε οι διάφοροι έμποροι απλά θα σας κοστίσει πιο ακριβά.

Τέλος η διάταξη της κεραίας έχει 3 διαφορετικούς τύπους:

1) Από το ένα άκρο (+) το εκπεμπόμενο στοιχείο και από το άλλο (-) καλώδιο όσο πιο κοντό γίνεται στην γείωση.
2) Από το ένα άκρο (+) το εκπεμπόμενο στοιχείο και από το άλλο (-) τίποτα (άρα η κάθοδος κάνει όλη την δουλεία της γειώσεως(RF GROUND).
3) Διάταξη σαν slopper ή απλό μονόπολο(οριζόντιο ώς προς το έδαφος) με τους παραπάνω συνδιασμούς.


Ειδικότερα να πούμε για τα 40μ ότι έχω καθημερινά QSO με Κύπρο και με Ελλάδα, με αναφορές σήματος από 9+5 μέχρι και 9+20, πάντα με 100w το θυμίζω!!!

Συμπέρασμα, μια πολύ καλή κεραία ειδικά για περιορισμένο χώρο, εύκολη κατασκευή με άψογα αποτελέσματα και πάνω απ'ολα οικονομική γιατί λεφτά δεν υπάρχουν!!! Συνολικό κόστος μαζί με το καλώδιο 20 Ευρώ.

αν υπάρχει κάποια απορία ή μπορώ να βοηθήσω σε κάτι στην κατασκευή σας sv1jrf@yahoo.gr

73 de SV1JRF


Popular posts from this blog

Delta Loop Antenna 10m-11m + Balun 4:1

DVRPTR v1 - Repeater Interface Cable Schematic